Nascholingscursus De Romereis

Afgelopen woensdag – 5 februari – vond in het Beatrixgebouw in Utrecht onze 20ste Nascholingscursus De Romereis plaats.

Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd voor classici en docenten die de Romereis op het gymnasium begeleiden. De dag bestaat uit lezingen over diverse onderwerpen. Denk aan bouwkunde, (kunst)geschiedenis, mythologie, musea et cetera.  Op deze manier kunnen docenten tijdens de Romereis met hun leerlingen nét andere facetten van Rome belichten dan de “standaard” hoogtepunten uit de reisgidsen. Voor docenten is dit niet alleen een dag om kennis op te doen aan de hand van lezingen, ze kunnen ook onze titels op het gebied van de klassieke talen inkijken en lesmateriaal bestellen bij de grote informatietafel/ -stand in de zaal. Daarnaast is het voor classici ook een gezellig moment om elkaar te treffen.

Bijna 140 mensen woonden (tegen een tarief van € 195,- per persoon) de 20ste cursus bij. Dit jaar stonden de volgende boeiende lezingen op het programma:

prof. dr. Eric MoormannHet gouden huis van Nero: stadspaleis, landhuis en boerderij. De domus aurea spreekt al jaren tot de verbeelding en is de afgelopen jaren intensief gerestaureerd. Tijdens de lezing kwamen diverse facetten aan de orde die voor een (hernieuwd) bezoek aan deze fascinerende plek van belang zijn.

dr. Gaila Jehoel
Un luogo riservato al Papa”: het Belvedere en de Vaticaanse musea
Een bezoek aan de Vaticaanse Musea is veel, verwarrend en overdonderend voor leerlingen. Tijdens deze lezing kregen docenten inzicht in de structuur van het Belvedere en leerden ze de bouwgeschiedenis ervan kennen.

drs. Raphael Hunsucker
Het Forum herboren: een praktisch inzetbare rondgang langs de nieuwste ontwikkelingen op het Forum Romanum en de Palatijn
Hoe kun je deze fascinerende maar ingewikkelde plek op Romereis het beste tot leven wekken? Die vraag stond centraal in deze lezing, en werd behandeld aan de hand van de laatste ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek en in de openstelling van nieuwe looproutes en onderdelen van het opgravingsgebied. 

drs. Stijn Fens
De Friezenkerk in Rome
Op een steenworp afstand van het Sint-Pietersplein ligt het hoogmiddeleeuwse kerkje van Santi Michele e Magno, beter bekend als de Friezenkerk. Als groot kenner van de rooms-katholieke kerk (bekend van o.a. Trouw) en veelgevraagd reisleider in Rome belichtte Stijn Fens deze vragen in een lezing die de vele geheimen van het gebouw en zijn geschiedenis ontsluierde.

dr. Pepijn Corduwener
Pionier Italië? Rome als voorland van de Europese politiek van 1860 tot nu
Veel liefhebbers trekken naar Rome vanwege de cultuurschatten uit de Oudheid, maar ook de moderne geschiedenis van de stad heeft veel te bieden. Deze lezing liet zien hoe de geschiedenis van Mussolini, Hitler en Berlusconi diepe sporen heeft nagelaten in de stad Rome.  

Bij binnenkomst kreeg elke deelnemer een goed gevulde goodybag – speciaal ontworpen voor de 20ste Nascholingscursus – gevuld met handouts van de lezingen en divers foldermateriaal over onze titels voor Grieks, Latijn, Griekse Taal en Cultuur/ Latijnse Taal en Cultuur voor de bovenbouw, de examenbundels en themaboeken.

Naast lezingen presenteerden we deze dag ook onze nieuwste titel op het gebied van Griekse Taal en Cultuur voor de bovenbouw van het Gymnasium: Vrijheid en Gelijkheid. De kracht en kwetsbaarheid van de Atheense democratie. Het eerste exemplaar werd door Peter Feenstra uitgereikt aan Jori Castricum, één van de auteurs van dit boek. Het boek was vervolgens te bestellen bij de informatietafel in de zaal die bemand werd door Annelien, Haayo en Michèle-Anne.

Elke deelnemer ontving na afloop een certificaat van deelname. Vanuit de docenten kregen we erg veel enthousiaste reacties op het praktische programma. Ook wij kijken terug op een zeer succesvolle nascholingscursus en gaan druk aan de slag met het zoeken naar sprekers/ lezingen voor de 21ste editie in februari 2021 en hopen dan weer zoveel mensen te mogen begroeten.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *