Caput Mundi

Caput Mundi is een boek dat de leerling/reiziger voorbereidt op de Rome-reis. Het biedt een overzicht van de geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis van de stad Rome, zowel in de Oudheid als in de Renaissance. Ook wordt aandacht besteed aan Ostia, Villa Hadriana, Sperlonga, Pompeji en Napels.

Kenmerken van de methode:

  • Caput Mundi bestaat uit 8 hoofdstukken:
    — Drie hoofdstukken waarin de historische lijn het uitgangspunt vormt voor informatie over de architectuur en kunst in de stad en haar omgeving.
    — De belangrijkste gebouwen worden besproken met een uitgebreid verslag over het Forum Romanum.
    — Een hoofdstuk met informatie over de belangrijkste aspecten van de Romeinse kunst.
    — Een hoofdstuk over de eerste christenen en joden in Rome, de catacomben, de Vaticaanse Necropolis en de S. Clemente.
    — Een hoofdstuk gewijd aan de Griekse beelden in Rome en de vondst en invloed ervan
    — Een uitgebreid hoofdstuk over Rome in de Renaissance en Barok met veel informatie over de belangrijkste kunstenaars.
    — Tot slot is er een uitvoerig hoofdstuk over Pompeji.
  • Caput Mundi telt meer dan 350 afbeeldingen die naast de gebouwen ook een voorbereiding beogen te zijn op wat de leerlingen in de Romeinse musea te zien krijgen.
  • Caput Mundi bestaat uit twee boeken: een tekstboek en een opdrachtenboek.
  • In het opdrachtenboek staan vragen bij de inleidingen en bronteksten, praktische opdrachten, presentatieopdrachten en kleine onderzoeksopdrachten. Verder biedt het opdrachtenboek Latijnse teksten zowel met annotaties als tweetalig van onder meer Livius, Martialis, Plinius en Tacitus en Latijnse inscripties uit Rome. Ook worden in het opdrachtenboek allerlei bronteksten in vertaling gegeven en reconstructietekeningen.
  • Caput Mundi is niet alleen een interessant boek voor Gymnasium-leerlingen, maar een must-have voor elke Rome-liefhebber.
  • Parnassus of Palladion in combinatie met Caput Mundi vormt een volledige uitwerking van respectievelijk het vak LTC of GTC.

Bestellen

Redactie

Telefoon: +31 88 29 44 880
E-mailadres: edumedia@eisma.nl